Thursday, 17 October 2013

Masak2 di kebun

Alhamdulillah, pada Hari Raya Haji tahun ini, kami adik beradik mendapat rezeki untuk membuat sedikit korban. Seekor lembu yang cun telah terpilih...


Cun kannnn...kata husband i, lembu ni nampak sihat, kulit bersih berkilat.

Aktiviti dijalankan di kampung i, di tempat yang kami adik beradik panggil sebagai 'kebun' sebab tanah tu jauh dari rumah orang-orang kampung, kepunyaan kami adik beradik dan pakcik i, ditanam dengan beberapa jenis pokok buah-buahan. Hanya kami adik beradik dan seorang kawan pakcik i yang membuat kerja-kerja melapah lembu, menimbang dan membungkus daging untuk agihan. Banyak juga daging yang diperolehi...hampir 100 kg. 


Kerja-kerja melapah sedang giat dijalankan


Masih lagi melapah kulit...payah jugak ek!
I telah ditugaskan untuk memasak...wah! tugas yang enteng itu. Hehehehe...i datang siap dengan sayur yang sudah siap dimasak. Adik beradik i kata, i kena masak nasi, kari dan sup tulang. I ok aje...bukan susah...campak je semua bahan dalam periuk kan...tadaaaaaa....lauk dah siap...hehehehehe...

I bukan masak sorang, kakak ipar i turut membantu memasak. Kami memasak menggunakan unggun api bekas bakar daun-daun kering...buat sendiri dapur guna batu bata. Voila! Siap dapur...terus je kami tanak nasi....


Dapur tradisional....back to basics!
Selesai tanak nasi, sementara kakak ipar i rendam periuk dari keraknya, i pun memotong daging batang pinang hasil lapahan lembu tadi. Lembut sungguh...daging pun cantik. Siap mendadu dan membasuh daging, terus tumis bahan2 untuk kari daging lembu...senang je masak. About 15 - 20 minit, siap la kari...daging lembut...caya la!

Sementara kakak ipar mencedok kari ke bekas lain, i dah pergi mengutip tulang-tulang yang bersesuaian untuk sup tulang. Of course, i pilih bahagian rusuk dan gear box! 


Anak i dan anak buah sedang melapah kulit dari ekor lembu...tu nak buat masak sup ler tu...
Apabila sup sudah di atas api, kami pun menjamu selera di bawah bangsal di bawah pokok durian, dengan kipas angin semula jadi. Seronok sakan masing-masing. Solat pun di bawah pokok rambutan. Buah durian pun ada tetapi masih di atas pokok, belum musim gugur. Kalau tidak....ini jenis durian yang mempunyai isi tebal dan rasa yang...susah nak cerita betapa enaknya.

Apapun, kesemua aktiviti selesai dalam pukul 4.00 petang, masing-masing mengangkut semua barang yang dibawa untuk pulang ke rumah masing-masing. Anak2 i nampak seronok bertemu sepupu2 dan merasa berkelah di 'kebun' di kampung. 

Begitulah tamatnya kisah di Hari Raya Haji tahun 2013 ini. Bagaimana Hari Raya Haji kawan2 semua?



No comments:

Post a Comment