Sunday, 22 December 2013

Aduhai...menyampah la!

Hai! Apa khabar semua ye?

Lama juga rasanya i tak update blog i ni. Selalu keletihan, tak berkesempatan untuk jenguk ke sini. Hari ni, i di Dungun lagi...so ada la sikit masa untuk jenguk ke sini dan bercerita sedikit.

Macam biasa i ke Dungun untuk urusan memberi taklimat atau sebagai fasilitator program. I sampai dalam pukul 9.00 malam dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud KT. Sesampai di hotel, selepas check in, i g tempah makanan di restoren Sri Molek. Makan bihun seafood. Lapar....

Sebelum i bertolak ke sini, seawal pagi i diserang sinusitis. Sumbat sebiji ubat pun tak jalan. Dah tidur sekejap pun tak jalan. Akhirnya, sebelum ke airport di Subang, sebiji lagi pil kecil berwarna pink i telan. Menyampah la bila kena bergantung kepada ubat ni...tapi apa kan daya.

Bila i makan bihun seafood tu, tetiba je i diserang semula oleh sinusitis. Hidung i jadi gatal2, berair macam selsema dan bersin tak henti2. Aduhai...

Sunday, 8 December 2013

Tertipu?

Pernah tak you all dapat sms yang mengujakan...seperti ini:


Mengujakan kan? 

Reaksi i yang pertama adalah menghubungi nombor yang tertera untuk dapatkan kepastian. Sayangnya panggilan tidak bersambut.

Seterusnya, i curi masa melawat ke laman web Shell (M) Berhad seperti alamat url yang disertakan dalam message ini. Memang sah, ada gambar pemenang dengan mock check RM20K. Nampak real. I terus selongkar laman web untuk semak dan dapatkan maklumat lanjut. Pelik...

Selepas itu, i google laman web Shell (M) Berhad. Berbeza laman web nya. I explore semua maklumat dalam laman web dan terjumpa, pemakluman tentang aduan penipuan, kewujudan laman web palsu dan sebagainya. Akhir sekali, i terbaca pemakluman yang mengatakan jika ada sebarang pertandingan, nama pemenang akan dipapar di suratkhabar utama dan pemenang tidak akan dihubungi melalui sms.

Hmmmm...macam2 cara orang nak menipu. Sehingga i share kisah ini dalam blog ini, sms yang berkenaan masih i simpan. Selepas ini, boleh la i delete.

Macam2 sampah masuk dalam message box! Di mana agaknya letaknya hak privasi nombor telefon kita ye?

Anyway...sama la macam i paparkan the whole number penghantar sms itu di sini...so that people know this number is belonging to some cheaters/scammers/opportunists!

Saturday, 7 December 2013

What happened, yea?

Something is terribly wrong...so wrong i feel bad about it. But...i dont know what has caused it to go wrong. I dont know what else i must do to correct what has gone wrong. 

In actual fact, i feel, i have gone tired of trying and so i am now going to just let go and forget everything that has ever happened. No point in waiting, no point in contemplating the next step, and no point thinking.

I must always remember, everything happen for a reason. Trying to fathom into something i dont understand will only cause more heartache and bring stress to my life.

So, my final decision is....lupakan...move forward!

Sunday, 1 December 2013

Sesat nak ke SAC Mall!

Mungkin ramai kawan2 i tau yang i ni memang tak pandai merayap. Suatu ketika dulu, i selalu keluar dengan kawan rapat i Ella tapi lately ni, malahan dah setahun, i memerap di rumah sahaja. Mungkin tahun hadapan, i akan jadi sociable semula kot...

Apa kisah sesat ni?

Dua hari yang lalu, anak i minta i ambil dia dari Setia Alam City Mall. Masa tu, i baru je keluar dari pagar tempat i bekerja. Anak i beri alasan yang dia dan kawan2 sudah tertinggal bas yang jadual laluannya amat jarang. Mungkin bila tertinggal yang satu ini, anak i terpaksa menunggu 2 jam lagi...Tetapi masalahnya, i tak reti memandu ke sana dari Shah Alam.

Bermula la kisah i memandu tak tentu hala sebab tak tahu jalan. Bukan i tak pernah ke SAC Mall. Bukan i tak pernah memandu sendirian ke sana pun. Dah beberapa kali i ke sana memandu kereta sendiri. Hanya, i tak pernah ke sana dari Shah Alam.

Apa lagi, i SOS kawan yang tinggal di Shah Alam. Hari pun semakin gelap. Apabila kawan i beri arahan, i dah terlepas laluan ke arah Klang. Berpatah semula i membayar tol dan kemudian cuba sekali lagi mencari NKVE. Bila dah masuk laluan betul, sekali lagi i tersalah faham arahan kawan i, terlepas lagi jalan yang sepatutnya, dan bayar pula tol .. Klang Utara. Sudah lah dah gelap...cool Rozzana..cool. I pulak dah hilang hubungan dengan kawan i tadi. Akhirnya i buat keputusan, untuk singgah di satu restoren di Setia Alam. Nama pun Setia Alam kan, mesti dah dekat kan.

Alhamdulillah, hamba Allah ini yang sedang menikmati teh tarik, sudi membantu menunjukkan jalan selepas dia melihat wajah i yang jelas konfius dengan penerangannya. Hehehehe...i pun follow kereta dia. Kata hamba Allah ini, bila dia beri signal ke kanan, i masuk ke kiri sebab dia akan ikut laluan dia sendiri. I pun kata ok.

Akhirnya, selamat i sampai di SAC Mall. Hanya i kesal, i tak dapat nak ucapkan terima kasih kepada hamba Allah ini sekali lagi. Last i bercakap dengan dia adalah, 'Betul ke ni? I tak susahkan you? Terima kasih...'

Apa2pun i amat berharap, hamba Allah itu tak terfikir yang i ni tak berbudi bahasa pulak. I doakan agar Allah murahkan rezeki hamba Allah itu selalu...

Friday, 29 November 2013

The last one in the bottle!

I love chocholate. I really do.

However nowadays, i have to control my craving for chocholate or rather my chocholate binge is now under control. Because of this, two packets of Kisses can last for more than a month now. Last time, i used to receive a box of Ferraro Roche, every once a month. And i finished them all in just 7 days. 

Not only that, my favourite Berryl's dark chocholate used to arrive at my office every other month. 

Now, today, this is my last Kisses....



Savouring this tiny Kisses as much as i can for i am not sure when will be my next feast of Kisses.

Sunday, 24 November 2013

Sebenarnya apa yang terjadi ni?

Itulah persoalan dalam kepala i ni? 

Sekejap ok, sekejap tak ok. Tapi setiap kali, i yang terasa bersalah. Mungkin makan cili padi terlebih, tu sebab i yang mudah terasa. I sangkakan, apa yang berlaku tu sepatutnya menguatkan lagi tali yang diikat. Malangnya, tak sampai seminggu, datang balik konflik...ish! nak ditelan mati emak, diluah mati bapa? 

Keputusan i...malas la nak fikir. Semak dah kepala ni...kalau asyik i aje yang berusaha, tapi respon suam kuku pun tak ada, maybe the best is...let be! Let live Rozzana!!

Friday, 22 November 2013

Mengantukkkk

Tak habis2 mengantuk. Entah apa2 la mata ni...ke i ikut perasaan i ni?

Hujung minggu seperti ini memang i rasa nak lepak aje. Malangnya, pagi@ buta i dah bangun untuk selesaikan soalan2 test untuk diupload ke dalam sistem online. I dah janji nak bagi test hari ini. Beberapa hari yang lepas, tak sempat nak selesaikan.

Masa2 begini memang masa sibuk. Masa menyemak asignmen la, test la...apa2 la bentuk penilaian. Sambil membaca asignmen, sambil otak ligat berfikir untuk menulis artikel akademik. Bila nak mula ni Rozzana? High time dah...

Alahai...everytime semangat berkobar, teringat pulak kerja pejabat yang mesti diselesaikan sebab dateline dah dekat: database kena update, dokumen untuk mesyuarat kena semak, laman web kena update, alahai...kena siapkan kata2 aluan untuk big boss...kena buat kertas kerja untuk mesyuarat itu, adeiii...bilanya i nak buat apa yang i suka nih?

Nak ikut hati atau perasaan ni...? Nak tepuk dada pun, selera tiada....aduhhhh....(keluhan hari Sabtu!)

Saturday, 16 November 2013

Syukur Alhamdulillah

Begitulah seharusnya i rasakan...

Sudah hampir seminggu emak tinggal bersama i sebaik keluar dari hospital. Emak dimasukkan ke hospital akibat komplikasi diabetes.Asalnya emak tinggal dengan adik i di kampung. Walaupun i tak pernah rapat dengan emak, tetapi i selalu mahu menjaga emak terutama sekarang emak sedang sakit.

Keadaan emak memang agak teruk. Perut emak membesar seperti sedang mengandung. Kaki bengkak. Alhamdulillah, pada kali ini emak di hospital, doktor telah memberi rawatan sewajarnya. Emak dimasukkan ke hospital sebab emak mengalami kesukaran pernafasan. Pada kali ini emak di hospital, doktor telah membuat drainage procedure untuk buang air yang berada di abdomen emak. Apabila i melawat emak selepas prosedur itu, susut sangat perut emak. 

Dan sekarang emak perlu suntikan insulin 3 kali sebelum makan, sekali sebelum tidur dan kena makan ubat2an termasuk untuk jantung emak. Uzur sungguh emak. 

Urusan memberi emak ubat2, i minta anak2 i yang sedang bercuti tolong uruskan. Syukur, anak2 sudi membantu dan syukur sangat, emak masih mampu bergerak sendiri ke bilik air untuk bersihkan diri sendiri hanya i perlu pastikan bilik air tidak licin. Husband i pun bantu i, setiap hari berus lantai bilik air agar tidak licin. Terima kasih Abang! 

Thursday, 14 November 2013

Mengantuk tahap gaban!

Setiap kali bila i diserang sinusitis / rhinitis, memang letih la badan i. Mata bengkak, hidung berair, hidung gatal2, mata gatal2...aduhai...pas tu asyik nak bersin. Penat! Kalau i berpuasa, gerenti i buka puasa sebab i akan berasa lapar giler dan sebab rasa tak selesa, mesti nak makan banyak.

Anyway, story ni pasal i diserang penyakit yang sama pada hari Rabu lalu. Sebelum i bertolak ke pejabat, i dah telan dua biji ubat, untuk kurangkan bengkak dan kurangkan rasa gatal2.

Entah mengapa, sehingga ke hampir tengahari, keadaan i masih tak berubah. Masih i terbersin tak berhenti. Mata semakin bengkak. Akhirnya i buat keputusan untuk telan sebiji lagi ubat yang i tau lebih kuat kesannya dari ubat yang i dah telan awal pagi. 

Tak sampai lima minit i telan ubat kecil berwarna merah jambu tu...i dah terasa kesan di otak i...mata pun mula mengantuk. Malangnya, i kena hadir mesyuarat. Sepanjang masa mesyuarat, i rasa mata i dah half close dan otak i pun dah half sleeping. Amazingly, masih sharp and alert untuk memberi tindak balas. Sempat bersoal jawab, memberi pandangan. The power of brain.

Selepas mesyuarat, sempat lagi i habiskan menyemak dokumen atas meja i sehingga tamat dan berbincang dengan bos mengenai kerja.

Kalau di rumah memang sahih i dah tidur!

Apa2pun, i selamat sampai di rumah dan sebaik selesai solat Maghrib, i ucap selamat malam kepada semua....


Sunday, 3 November 2013

Salam Maal Hijrah

Pejam celik pejam celik sudah masuk ke tahun baru Hijrah...Subhanallah!

Rasanya ramai antara sahabat yang berpuasa pada hari ini, hari terakhir bagi menutup buku amal kita pada tahun ini. Mudah2an hidup kita sepanjang tahun ini beroleh keberkatan dan kita semua telah berbuat sebaik mungkin dalam memanafaatkan umur yang ada. 

Untuk tahun yang akan tiba, marilah kita sama2 berdoa agar umur yang panjang sentiasa diberkatiNya dan semoga kesemua urusan kita yang baik2 dipermudahkan. Aminnnn..

Jangan lupa untuk membaca doa akhir tahun esok ye.

Selamat Tahun Baru semua!

Friday, 1 November 2013

Sorang2 je...

Today is Saturday. Today, i should have stayed at home. Today, i should spend my time with my family.

But...

Here i am, alone at the office. Not that i am bothered being alone. Many times i love the solitude and quietness. I actually hate places with a lot of noises. I love the jungle, the greens. I love the hills, the mountains, all the quiet place in this world. The cemetary...? Errrr....hehehehehe...

Anyway, i am at this office while waiting for my elder daughter playing chess at a tournament. I hope she will be doing very well. Since the tournament is not that far from my office, rather than driving to and fro, i decided to stay here and perhaps get some work done or more explicitly, a work done.

Only...this office has its history and story.

I am just hoping, nothing is challenging my solitude here at the office today. Well, the third dimension, you can stick around with me and watch me do work but stay invisible okay!

Thursday, 31 October 2013

Kisahnya is3

Kisah bermula semasa i dalam perjalanan pulang dari KT menaiki pesawat MAS baru2 ini. Sesampai i di tempat duduk i, sudah ada dua penumpang lain di situ. Tempat duduk i dekat tepi sekali sebelah tingkap. Mereka mengosongkan ruang tengah untuk i. Lantas i meminta izin untuk duduk di tempat duduk tepi, bahagian aisle. Tak kan la i nak minta dua lelaki tu berdiri beri i laluan untuk duduk di tepi tingkap kan...segan...

Penumpang lelaki sebelah i tu cukup la ramahnya. Macam2 soalan dia tanya i. I jawab la sikit2 penuh rahsia. Akhirnya keluarla kisah is3 ini. Bermula dengan cerita dia yang dia mempunyai 10 orang anak. I memang terkejut besar la dengar makluman tu sebab i rasa susah sekarang ni nak jumpa sesiapa yang ramai anak. Apabila dia bertanyakan i bilangan anak i, i pun selamba la jawab: 7. Dia pun terkejut. Nasib baik i duduk...sebab dia pandang i dari atas ke bawah (dalam keadaan duduk tu) dan beri komen yang huh! kembang i dengar...hehehehe

Kami berbual lagi. Dia cerita pasal pekerjaan dia dan sangkut kepada hal poligami. Dan i beritau dia sejujurnya pandangan i. Kemudian apabila i bertanya pasal isteri dia...cepat dia menjawab: i belum beris3. Bulat mata i memandang wajah lelaki itu sebab, awal2 tadi dah bagi tau i, dia ada 10 orang anak. Sekarang dia beritau i pulak...dia belum beristeri.

Bila dia nampak mata i yang tak percaya tu, terus dia sambung dengan berkata: betul la i belum beris3, tapi i dan beris-one dan beris-two. Lerrrr......tertipu i rupanya. Sambil tu..i terketawa untuk beberapa ketika.

Lelaki itu meneruskan kata2 : tu sebab i ada 10 orang anak, 5 dari is-one dan 5 dari is-two. Hehehehehe...Katanya lagi: so i memang belum beris-three. Bila i tanya: ada ke ura2 tu...dia senyum2. 

Seronok juga berbual dengan seseorang seperti dia. Pujian dia pada i buat i kembang semangkuk sepanjang penerbangan dari KT ke KLIA.

Oh lelaki...lelaki...belum beris-three rupanya!


Friday, 25 October 2013

Cermin diri

Hari ini, sekali lagi, dalam i memandu kereta perlahan2 mengekori kereta-kereta lain menuju ke destinasi kerja, terlintas dalam fikiran i tentang hidup i. Sudah empat series, apa yang sudah i capai setakat ini...?

Jeles i bila membaca cerita orang lain yang berjaya itu dan ini...i rasa, i tak ke mana pun. Tak banyak yang i lakukan dalam hidup i ini yang boleh dibanggakan.

Alaaa...setakat pencapaian akademik, siapapun mampu capai. Itu lah cetusan di fikiran i pagi tadi.

Harta yang ada selain ilmu yang amat sedikit, adalah anak2 yang 7 orang itu. Lain2...i tiada. 

Ada orang mengumpul banyak harta...wang ringgit, rumah, tanah, entah apa lagi...i? 

Ada orang menulis artikel berpuluh, beratus...menulis buku berbelas...menjadi konsultan kepada ramai / banyak orang dan organisasi...i?

Ada orang dah ke Tanah Suci pada usia muda...i?

Aduhaiii...terkeluh juga di hati i. 

Memang la kena tepuk dada tanya selera kan. Kalau orang lain boleh buat, mengapa i tak boleh kan? Hmmm...


Thursday, 24 October 2013

Aduhai...comel nye...

Pagi tadi sedang i memandu perlahan2 mengekori deretan kereta yang kesemuanya menuju ke arah sama, tiba2 mata i terpaku melihat sebuah kereta yang pada pandangan mata i...comelnya!

I memang minat kereta jenis seperti Beetle Volkswagen atau Morris Minor atau Mini Cooper. Kereta yang i nampak ni...i tak tau la jenama apa. Tapi comel betul la...dengan tayar besar (bukan standard tyre), pendek, very very sporty...Nak amik gambar, segan pulak and takut juga jika tuan punya kereta tak suka kan...



     

These are my favorites! 

Memang i jeling habis kat kereta tu...bukan tuannya...sebab tuan kereta tu perokok...yang tu i tak minat!

Sunday, 20 October 2013

Mudah2an tertunai hasrat

Baru2 ni Bos i beri berita baik kepada kami di pejabat. Mudah2an benar2 terjadi la apa yang dimaklumkan itu.

Kisahnya bermula dengan kunjungan sepasang suami isteri yang kini berkerja di salah sebuah negara Arab. Mereka tertarik membaca paparan dalam laman web pejabat kami. Mereka memang mahukan sesuatu yang boleh membantu mereka menjalankan tanggung jawab mereka dengan lebih baik di tempat mereka berkerja sekarang. Semasa kunjungan mereka berdua, bos kami berjaya impressed mereka dengan maklumat aktiviti dan kepakaran kami. Huh! Kepakaran tuh...


Pasangan suami isteri itu memang sungguh berminat dengan persembahan kami. Dan mereka berjanji akan membentangkan hasil kunjungan mereka kepada bos mereka pula. Mereka merasakan bos mereka juga akan turut tertarik. Kata mereka, jika bos mereka tertarik, mereka akan menjemput kami semua ke sana. Wah! Itu yang membuat kami semua teruja tu.

Dan itulah berita yang disampaikan oleh bos kami baru2 ini. Bertambah teruja kami semua. Masing2 menyimpan hasrat paling besar...haji kecil. Ya Allah...mudah2an tertunai hasrat kami semua.

Kejap lagi i kena update CV i untuk dihantar kepada pihak di tanah Arab tu....lama betul tak update CV ni...

Here we go...

Saturday, 19 October 2013

Eh! Dah tamat tempoh rupanya!

I rasa kelakar betul la...memang i expect tarikh keramat ini tetapi bila tiba harinya...i boleh terlepas pandang. I hanya tersedar semasa i semak penyata gaji i dan terhairan sebab macam ada yang kurang....rupanya memang la kurang...elaun tu dah tiada...elaun tu memang ditiadakan sebab...tempoh jawatan i dah tamat!

Memang kelakar!

Sudah dua minggu rupanya i menjalankan tugas yang bukan lagi di bawah portfolio i. Kawan i yang sama tarikh perlantikan dengan i pun, baru sedar macam i. Kami sama2 rasa : valid lagi ke arahan kita ni? 

Bila kami bagitau bos pun, dia terkejut and cepat2 menghubungi bahagian pentadbiran and minta diuruskan segera. I selamba je bagitau bos, ' kalau kami tiada di pejabat, ok kot....! Kami dah tamat perkhidmatan...' Hehehehehe...

Thursday, 17 October 2013

Masak2 di kebun

Alhamdulillah, pada Hari Raya Haji tahun ini, kami adik beradik mendapat rezeki untuk membuat sedikit korban. Seekor lembu yang cun telah terpilih...


Cun kannnn...kata husband i, lembu ni nampak sihat, kulit bersih berkilat.

Aktiviti dijalankan di kampung i, di tempat yang kami adik beradik panggil sebagai 'kebun' sebab tanah tu jauh dari rumah orang-orang kampung, kepunyaan kami adik beradik dan pakcik i, ditanam dengan beberapa jenis pokok buah-buahan. Hanya kami adik beradik dan seorang kawan pakcik i yang membuat kerja-kerja melapah lembu, menimbang dan membungkus daging untuk agihan. Banyak juga daging yang diperolehi...hampir 100 kg. 


Kerja-kerja melapah sedang giat dijalankan


Masih lagi melapah kulit...payah jugak ek!
I telah ditugaskan untuk memasak...wah! tugas yang enteng itu. Hehehehe...i datang siap dengan sayur yang sudah siap dimasak. Adik beradik i kata, i kena masak nasi, kari dan sup tulang. I ok aje...bukan susah...campak je semua bahan dalam periuk kan...tadaaaaaa....lauk dah siap...hehehehehe...

I bukan masak sorang, kakak ipar i turut membantu memasak. Kami memasak menggunakan unggun api bekas bakar daun-daun kering...buat sendiri dapur guna batu bata. Voila! Siap dapur...terus je kami tanak nasi....


Dapur tradisional....back to basics!
Selesai tanak nasi, sementara kakak ipar i rendam periuk dari keraknya, i pun memotong daging batang pinang hasil lapahan lembu tadi. Lembut sungguh...daging pun cantik. Siap mendadu dan membasuh daging, terus tumis bahan2 untuk kari daging lembu...senang je masak. About 15 - 20 minit, siap la kari...daging lembut...caya la!

Sementara kakak ipar mencedok kari ke bekas lain, i dah pergi mengutip tulang-tulang yang bersesuaian untuk sup tulang. Of course, i pilih bahagian rusuk dan gear box! 


Anak i dan anak buah sedang melapah kulit dari ekor lembu...tu nak buat masak sup ler tu...
Apabila sup sudah di atas api, kami pun menjamu selera di bawah bangsal di bawah pokok durian, dengan kipas angin semula jadi. Seronok sakan masing-masing. Solat pun di bawah pokok rambutan. Buah durian pun ada tetapi masih di atas pokok, belum musim gugur. Kalau tidak....ini jenis durian yang mempunyai isi tebal dan rasa yang...susah nak cerita betapa enaknya.

Apapun, kesemua aktiviti selesai dalam pukul 4.00 petang, masing-masing mengangkut semua barang yang dibawa untuk pulang ke rumah masing-masing. Anak2 i nampak seronok bertemu sepupu2 dan merasa berkelah di 'kebun' di kampung. 

Begitulah tamatnya kisah di Hari Raya Haji tahun 2013 ini. Bagaimana Hari Raya Haji kawan2 semua?



Saturday, 12 October 2013

Suka sangat! Terima kasih ye...

Ada seorang sahabat i ni, cukup rajin hantar ucapan2 selamat kepada i melalui ruang WA. Setiap kali i terima, memang terpegun mata i sejenak, bibir tersenyum, hati gembira sebab apa yang dikirimkan, cantik di mata i bersekali dengan ucapan atau kata2 yang menarik. 

Nah! I share ngan kawan2 apa yang i terima:














Terima kasih sahabat...semua ini adalah penyeri hari i. Maaf tak dapat nak balas yang sama sebab...i bukan sekreatif dan serajin u sahabat. Dan i kagum dengan beberapa kreativiti yang pernah i lihat setakat ini.

Terima kasih sekali lagi!


Friday, 11 October 2013

Bos mimpikan i...! Huh!

Hehehehehe...teruja pun ada, segan pun ada....

Itulah kisahnya apabila i terbaca mesej WA beberapa hari yang lepas. Bos i yang berada di Tanah Suci Mekah sempat berWA dengan kami staf di Malaysia. Selalu bila bualan di WA menjadi satu rentetan yang panjang menjela, i skip membaca semua sebab tak larat nak ikut. Tetapi bila nampak nama i disebut2 beberapa kawan...i pun jadi pelik. Ada yang tulis, "Untungla Rozzana...".

I pun apa lagi...scroll ler...baru terbaca kisah...

Rupanya Bos i termimpi kan i dan juga seorang lagi staf lain, sedang rajin bekerja. Kata Bos i...mimpi tu berlaku pada malam Jumaat...huh! Caya la Bos! Nasib baik mimpi yang baik2 ...Camni i tak boleh main2 la keje...kena serius! Hehehehehe...

Apa2pun, i dapat tahu besar kemungkinan akan berlaku sedikit rombakan di pejabat apabila Bos kembali dari Haji kelak. Hmmmm...apa agaknya perubahan yang akan berlaku? Dan term i dengan jawatan inipun tinggal beberapa hari sahaja lagi. Mungkinkah...?

Thursday, 10 October 2013

Yes!!

Alhamdulillah..hari ini hari terakhir untuk salah satu slot mengajar i...insyaAllah masa yang terluang selepas ini akan dimanafaat untuk upgrade diri sendiri. Bukan senang nak ada masa terluang pada hari2 biasa...

Bila tiba hujung minggu pula...mestilah nak santai, rehatkan minda...rileks dengan buah2 hati di rumah. Kalau terrajin, terringan tulang...buatlah spring cleaning pulak. Masalah spring cleaning ni, i akan alami serangan sinusitis yang teruk yang akan buat i lapar memanjang. 

And minggu hadapan, Hari Raya Haji...seekor lembu bakal tumbang untuk kami adik beradik...syukur...


---Selamat Hari Raya AidilAdha semua---

Wednesday, 9 October 2013

Terima kasih!

Alhamdulillahhhh...semalam i merasa makan tengahari yang sangat mengenyangkan sehingga tak boleh nak bengkokkan badan.

Semalam adalah hari i bertemu seseorang yang lama amat i tak bertemunya. Dia datang bertemankan anak2nya. I seronok dapat berkenalan dengan anak2 yang selama ini kami share bercerita. Cantik dan hensem anak2 yang dibawa. Dan i seperti biasa, tak la kekok dengan sesiapapun...rileks dan enjoy the moment.

Kawan i minta i pilih apa saja i nak makan dari menu yang tersedia. Memang seronok bila ada yang sudi menjamu kita...tapi bila banyak sangat pilihan, susah juga nak pilih. Rambang mata! Malangnya apa yang i hendak, tertulis dalam menu tetapi tiada untuk hidangan...hmmmm...pilih lain la. 

Sepatutnya i menolak nasi yang disenduk ke dalam pinggan i. Lebih dari biasa banyaknya pulak tu. Tetapi, selepas tamat perbincangan di pejabat, i terasa sangat lapar dan terasa seperti nak makan banyak. Akhirnya....terkulat2 i nak habiskan pesanan dan of course, nasi masih tersisa dalam pinggan.

Kawan i ni semakin kurus akibat sakitnya. I berdoa semoga dia tidak akan melalui detik perit sakit yang pernah dialami. Cukuplah Allah menguji dia. Alhamdulillah...i berkesempatan berjumpanya semula selepas lebih satu tahun kami tidak bertegur sapa sesama sendiri.

Terima kasih kerana sudi menjemput i, memperkenalkan i kepada anak2 yang sopan dan sweet tu serta belanja i makan makanan yang yummmy tu!


Monday, 30 September 2013

What goes round comes around...

Kawan2, you all tau kan pasal peribahasa omputih ni? Mesti la kan...bahasa kita sendiri pun ada peribahasa yang serupa. Apa ye? Ermmmmm...??? 

Anyway, sebaik mungkin i mengelak untuk berfikiran buruk terhadap mana2 individu lain. I takut fikiran jahat ni terkena pada diri sendiri. Bagaimanapun, sebagai manusia, tidak dapat i elak terfikir, berfikir dan membuat penilaian sendiri apabila mendengar, melihat sesuatu yang di luar tabii normal manusia.

Pernah seorang kawan menasihatkan i tentang perkara seperti peribahasa itu. Pada masa dia mengatakan itu, i berfikir, apa kesalahan i terhadap kawan i ini yang akan membuat perkara sama berlaku kepada i sebagaimana i lakukan kepada dia. Sehingga sekarang i masih cautious dengan warning dia dan sehingga sekarang i tak tahu, apa kesalahan i terhadap kawan ini.

Apapun, i buat keputusan agar mendisiplinkan diri i agar jangan takbur...cuma i merasakan Dia sedang menguji i ketika ini. Sungguh...i mengingatkan diri agar selalu tidak lupa berdoa semoga apa yang berlaku adalah terbaik buat i.

For you my friends, always take care of yourself and be vigilant and always make conscious decision and think 1000x befor you leap!

Sunday, 29 September 2013

Ini-mini-mine-mo!

Ermmm....

Baru berkira2 jika tahun hadapan i akan dapat memberi lebih tumpuan kepada tugas hakiki i...mengajar dan membuat penyelidikan. Sedang mencongak2 untuk menerima saranan suami agar menolak tawaran sambung jawatan (jika ada)...alih2 Big Bos dah beri tugas baru...belum selesai yang itu, Immediate Bos pun dah beri tugasan juga...kesemuanya melampaui tarikh akhir memegang jawatan.

Ada tiga perkara boleh i lakukan:
1. Buat tak tau aje dengan tugasan baru tu...after all, kontrak jawatan nak tamat...hehehe
2. Untuk jaga reputasi, buat apa yang mampu, lepas tu tolak sambung jawatan
3. Buat semua tugasan sebaiknya dan anggap jawatan akan diteruskan

Hmmmm....boleh kot i guna cara ni: ini-mini-mine-mo, sape terkena?

Istikharah? Gerak hati? Ya Allah...tunjukkanlah apa yang terbaik untukku...

Friday, 27 September 2013

What's new about it? Auw! Just ranked better as worst!

Petikan dari Yahoo! The Malaysian Insider...28 Sept 2013

"Malaysia has been ranked as one of the most corrupt nations and listed as a country which is most likely to take shortcuts to meet targets when economic times are tough, according to a recent survey by Ernst & Young, signalling that the government's Performance Management and Delivery Unit (Pemandu) has failed in its role to transform the economy.
Malaysia, along with China, has the highest levels of bribery and corruption anywhere in the world, according to the latest report, Asia-Pacific Fraud Survey Report Series 2013.
This year's survey polled 681 executives in China, Singapore, Australia, New Zealand, Indonesia, Vietnam, Malaysia and South Korea.
About half of the 681 executives polled on their perception of fraud felt that China, Indonesia, Malaysia and Vietnam were the worst in bribery and corruption.
Those polled were employed at corporations with a turnover in excess of US$500m, ranging from the industrial sector to financial services, retail and natural resources."

Should i write no comment about this? Hmmmm...anyone disagree with me?

Tuesday, 24 September 2013

Mengarut?

Baru2 ini i menerima satu email....dari FBI, USA...biar betulllll...!

email ni duduk dalam spam box i. i terfikir nak baca sebab i curious. banyak kali dah dapat email mengarut ni, ada sahaja manusia yang pemurah yang nak beri kita duit berjuta2 kan...jika benar, wah! kayo makcik! but of course, mana la ada orang pemurah seperti itu kan?

pasal email dari FBI ni, ringkasnya adalah mengenai laporan dan siasatan di FBI yang mendapati yang i bakal memperoleh sejumlah wang dari satu akaun di Afrika dan dimasukkan ke akaun i. Mereka menyiasat jika ia berkaitan dengan terrorism / money laundering / drugs trafficking / human trafficking .... dan memberi amaran kepada i kemungkinan tindakan dikenakan ke atas i kerana i akan menerima sejumlah wang tersebut dari sumber yang meragukan.

ish! kecut juga tali perut baca amaran FBI ini. Tajuk email itu : Last Warning ....

pelik...masa bila pulak i dapat warning yang lain2? Akhir sekali, i dimaklumkan, jika i menghubungi pihak FBI dan memberikan butir2 peribadi i (seperti kebiasaan email spam duit) maka pihak FBI tidak akan menahan penghantaran duit tersebut dan i selamat...

hmmmm...macam2 manusia lakukan untuk menakutkan / mengherdik / menipu...dan semua berlaku dalam dunia tanpa sempadan...internet!

Monday, 23 September 2013

Alangkah indah jika ia berlaku dulu?

Hmmmm...pasal apa la pulak ni kan?

I memikirkan apa yang i alami sekarang ni. I tak boleh la cerita explicitly pulak kat blog i ni. Ada perkara kita boleh share, ada perkara hanya boleh dikias-kiaskan sahaja.

Apapun, apa yang i alami ini bagi i sungguh mengharukan jika dilihat dari satu segi dan menakutkan dari segi lain pulak. Puas i berfikir dan bertanya pada diri jika tindakan i berbaloi...mengapa i diuji sebegini rupa? Mengapa ia berlaku sekarang apabila kematangan fikiran dan umur sudah dicapai?

Lalu, alasan yang terlintas di kepala i ialah, i diuji begini kerana sekarang i lebih berakal dari dulu. Kalau ia berlaku dulu semasa akal masih mentah, mungkinnya hidup berbeza dari ini dan belum tentu lebih baik. 

Akhirnya, i belajar untuk pasrah dengan ketentuan DIA Yang Lebih Tahu.

Hanya i harus selalu ingatkan diri i, untuk selalu berdoa mohon agar setiap tindakan i ini tidak melampaui batas, mempunyai kesan positif dan dilindungi dari keburukan. 

Hanya DIA sahaja tempat mengadu.

Sunday, 22 September 2013

Rezeki malam hari

Wah! Seronoknye....

Malam2 begini ada yang memberi buah2an. I yang memang hantu buah...apa lagi...belasah la sungguh pun sebenarnya tak lapar pun...

Ada manggis, duku langsat, rambutan, salak, pulasan...n durian. Memang i seronok sakan ni.

Anak2 i tak pernah makan buah salak dan pulasan so malam ni dorang belajar kopek dan makan dua2 buah tu.

Alangkah seronoknya jika mempunyai dusun buah2an...mula la i berangan nak mempunyai dusun buah2an...aduhai...

Maaf ye, tiada gambar buah2an dapat i upload ke sini. You all bayang2kan la ye...

Friday, 20 September 2013

Di mana syukurnya?


Pagi2 buta ni seperti biasa, i terjaga oleh deringan jam yang i set awal pagi untuk of course...bangun awal dan buat apa yang patut pagi2 seperti ini....2.30 pagi! Dan biasa la, bila saja hp i on, berderu masuk mesej lapuk malam hari. Memang i off kan hp bila nak tidur dan hanya set alarm untuk aktifkan semula.

Entah mengapa pagi ini bila i terjaga, tergerak untuk skrol mesej WA yang masuk. Lalu terbaca post berkaitan tempat i bekerja, mencari rezeki halal. Selalu tu, bila alarm i go off, i akan lelap balik untuk 30 minit lagi tapi entah macam mana, pagi ini selepas ter'rajin' baca mesej WA ni, susah pulak i nak lelap balik. Lantas bangun, buat apa yang patut terlebih dahulu dan sekarang menaip bait2 ayat untuk komen post kejam itu.

Memang la semua orang berhak untuk memberi pandangan. Terutama bila terasa empunya diri adalah mangsa...

Apa yang i baca dalam post berkenaan adalah mengenai hamba Allah yang menggigit tangan orang yang memberi peluang dia mencari rezeki halal. Sedih sekali i membaca. Inilah komen yang i nak tulis di blog penulis ini tetapi i tulis aje la kat blog i (syok sendiri? heheheh...) sebab i tak kuasa la pulak g terjah blog dia. Sebelum i komen, alkisah penulis ini adalah ketidakpuasan hati kerana terpaksa melakukan itu dan ini walhal dia ni hanyalah berstatus sementara sahaja di tempat kerja ini. Dia kena buat semua kerja yang juga dibuat oleh pekerja tetap yang lain. Dia sakit hati ...

Inilah komen i kat dia (jikalah i ni rajin g cari blog ori dia):
Saudara / saudari, tiada siapa memaksa anda untuk stay bekerja di tempat anda bekerja sekarang ini. Anda tidak suka, anda carilah pekerjaan lain. Jangan merungut tetapi tetap ambil gaji ciput yang anda katakan dan kemudian hebah kepada semua orang tentang 'keburukan' dan 'prasangka buruk' anda di tempat kerja ini. Setahu saya, kerana status sementara anda, anda boleh berpindah kerja ke tempat lain tanpa masalah. Kenapa tak mahu cari yang lain? Pergilah ke institusi lain jika anda fikir ia memberi anda keuntungan. Bila anda tiada semangat sukakan pekerjaan anda, anda tidak ikhlas, anda benci dengan sistem yang ada, dan anda mempengaruhi orang lain dengan fikiran buruk anda, maka berhentilah. Yang berstatus tetap pun boleh berpindah, apa lagi anda yang hanya sementara tu? Banyak lagi institusi lain yang anda boleh cuba. I bet with your good track records as dedicated employee, you will be accepted elsewhere anytime. Saya cabar anda untuk cari yang lain yang lebih baik!

Nasihat i la kepada siapapun yang dalam keadaan seperti penulis blog ini, belajarlah bersyukur sungguhpun mungkin gaji anda nampak tak sebesar mana dengan taraf hidup sekarang, jika anda rajin, pandai bersyukur...Allah beri yang lebih baik setiap kali dan sentiasa mencukupkan. 

Monday, 16 September 2013

Ke mana menghilang Mr Mood i ni?

Bermula tahun ini, i bergerak ke hadapan dengan sangat perlahan. Macam2 perkara telah berlaku yang menambahkan jarak Mr Mood dengan i. I seperti dah menyerah kalah dengan keadaan. Kawan yang selalu sama2 dengan i mendorong ke hadapan pun dah pergi menghilangkan diri. Seperti keadaan kawan i ni, keluar dari mulut harimau masuk ke mulut buaya tetapi mungkin i aje yang pandang keadaan dia begitu. Mungkin kawan i ni happy...tapi yang pasti, kawan i ni tidaklah sebebas suatu ketika dulu.

Sekarang ni dah dekat hujung tahun. Tak lama lagi akan tamatlah kesibukan kerja pentadbiran i. Perasaan berbelah bahagi antara seronok (kerana selepas ini, boleh tumpu kepada perkembangan kerjaya) dan kurang seronok (kehilangan sesuatu yang sangat membantu...pengalaman dan sumber tambahan). Suami dah beritahu supaya tidak menyambung kontrak perkhidmatan. Hmmm...

Hajat di hati nak buat macam2. Tapi sehingga tinggal 3 bulan terakhir ini, tak banyak pergerakan i ke hadapan. Macam2 yang i tak buat. I tidak lagi bersosial dengan kawan2 senaman i, i tidak lagi bersosial dengan Ella, my close friend. Tumpuan i kepada kerja melampau tetapi rasanya i tak pergi jauh ke mana pun.

Aduhai Mr Mood....mai la cepat!

Sunday, 15 September 2013

Melayan hidung dan perut

Hari ini adalah hari kedua dari tiga hari cuti umum. Hari ni, hari Ahad. Semalam dah buat perancangan nak masak lemak cili padi udang. I juga bercadang hari ini nak masak asam pedas tulang ayam. You all pernah makan tak asam pedas tulang ayam? Tak pernah? Cuba la...I masak tu untuk tambahkan sedikit hidangan tengahari penduduk kawasan i tinggal ini. Ada program gotong royong. I tak menyumbang apa2 tenaga dengan program so i sumbangkan sesuatu untuk kenyangkan perut yang bekerja.

Bagaimanapun, ada perkara yang spoilt the day...masalah sinusitis. Geram betul! The whole day i bersin tak henti2. Gatal hidung...aduhhh...bila dalam keadaan macam ini, perut i pun asyik la lapar. Macam2 i sumbat dalam mulut untuk layan perut i. 

Akhirnya, bila i dah tak larat, meraba2 cari ubat dalam beg tangan...telan ubat, naik ke bilik tidur....Selamat Malam....

Friday, 6 September 2013

Naik laaaagi!

Begitu la kan...tak akan ada yang turun pun. Semakin lama, semakin naik. Alasan tetap sama. Kadang seperti tak masuk akal.

I cakap pasal apa ni? Of course la pasal kenaikan harga bahan api kenderaan kita. Alasan: nak kurangkan kebergantungan rakyat kepada subsidi dan kerana kenaikan harga minyak dunia. Hmmmm...

Tapi, kenapa pulak lepas tu dijanjikan dengan kenaikan BR1M pulak ye?

Oooo...jimatkan yang itu, tambah yang ini...yang tersepit adalah golongan berpendapatan sederhana, sebab itu tak dapat, ini pun tak dapat, tiap2 bulan tetap kena potong gaji sebab bayar tax. Pun...tak cukup juga. Kena tambah lagi bila dah isi borang declare semua. Naik gaji naik juga la kadar potongan bulanan tax.

Akhirnya, i fikir2...sama juga macam masa gaji sikit dulu malahan lagi baik masa tu sebab, periuk kecik, kerak kecik. Dulu dapat juga menyimpan, sekarang...macam manapun, syukur la pintu rezeki masih terbuka...


Thursday, 5 September 2013

Bermula la kitaran baru

Assalamualaikum...aduhai...begitu lama i menyepi. agak2, semakin kurang la yang sud membaca coretan i ni sebab i tak konsisten. apa nak buat...

Mulai minggu hadapan, bermula kembali kitaran i bertemu anak2 muda baru untuk 1 tahun lagi. Mudah2an mereka yang i akan temui Selasa hadapan ini, memang betul2 berminat dengan bidang yang akan diikuti. Mudah2an juga, mereka bersedia untuk menghadapi cabaran sebagai pelajar universiti.

Apa2pun, i tak dapat mengelak membandingkan pengalaman i belajar dengan apa yang i lihat berlaku dengan pelajar-pelajar i. I rasa kasihan kepada mereka kerana banyak betul kursus / subjek yang mereka kena ambil dalam satu semester dan kelas-kelas syarahan pula seperti sewaktu di sekolah, one after the other...almost non-stop. Bukan setakat belajar aje, mereka juga digalakkan bersosial, beraktiviti kokurikulum dan ekstra-kokurikulum. Huh! i dulu tak mengalami semua ini.

Begini la cabaran masa kini. Lagi mudah ilmu diperolehi di hujung jari, lagi banyak yang perlu dipelajari...

I berharap, i akan dapat menarik minat anak2 muda yang bakal i temui Selasa nanti untuk berada dalam kelas i...

Monday, 19 August 2013

Tat nenas hasil tangan hubby

Caya tak? Hubby dah pandai buat tat nenas...bukan itu aje...boleh buat biskut suji juga. Hehehehe...suka i tau. So raya kali ini, i tak beli tat nenas dan suji dari sesiapa. Home-made.

Tahun lalu, secara berseloroh, hubby i kata nak buatkan i 200 jenis biskut raya. Tahun ini, ada 2 jenis dia dah buat. Ikut percentage, dah 0.01% berjaya. Okey la tu kan. Compared dengan i ni yang memang tak reti nak buat. 

The good thing is, memang sedap dua2 biskut tu. Macam manapun, inti nenas tu bukan buat sendiri, beli siap aje. Hubby hanya buat adunan dan terap gulung. 

Am i not lucky? I am expecting few more types of biscuit soon. I dah minta hubby i buatkan i kuih semprit and chocolate chips. Untuk ramai perempuan semua tu kacang aje kan? Untuk i, buat biskut ni is a daunting task. I prefer lagi tulis esei atau baca tesis atau artikel akademik....hehehehe.

Sunday, 18 August 2013

Apple cider - Jom cuba jom!

Okay, sebelum ni i pernah menulis sedikit pasal cubaan terbaru i untuk kempiskan perut rasanya...lupa la...hmmm...anyway, i sedang mencuba. Testimoni adalah seorang profesor yang sudah 6 bulan mengamalkannya...memang beliau nampak slim.

Baru2 ni i bertanya lagi dengan beliau sebab beliau nampak lebih baik dari sebelumnya. Katanya, dia amalkan minum 2, 3 x sehari. Kata beliau, minum selalu dan kerap pun ok sebab ia membersihkan perut. Tapi kena beli yang unfiltered dan harganya sedikit mahal. 

Apa dia yang i maksudkan ini? Apple cider...dah namanya cuka kan...yup! masam!!! Giler masam, i tell you.

I nak cuba jenama yang profesor ni maklumkan kat i: Wescobe...honeyed apple cider. Ada lagi 1, 2 jenama yang profesor tu sebut tapi tak lekat kat kepala. Kata profesor tu lagi, bagus minum itu untuk kurangkan gout juga. Ia beri rasa kenyang, segar....siap bagi tahu i lagi, "kulit i lagi halus dari u". Ish! Profesor ni...bagi i rasa malu la pulak.

So kawan2...let's give it a try!

Saturday, 17 August 2013

Akhirnya selesai!

Lega tak terkira apabila i berjaya melengkapkan sebuah buku modul yang mana arahan diberi sejak tahun lepas tetapi i hanya mampu lakukan pada tahun ini. Yang bagusnya, pada kali ini, isi kandungan lebih updated. Walaupun i sekadar membuat kompilasi apa yang sedia ada, tetapi bukan perkara mudah unutk mengumpul semua maklumat, edit dan edit dan edit. Di samping itu, i kena juga memerah otak menulis foreword, preface dan glosari. 

Dalam tempoh 2 minggu, alhamdulillah...hari ini i lega sebab i dah lengkapkan semua. Sebagai pengurus projek, i lah yang paling banyak kerja. Orang lain hantar kandungan, i yang kena baca semula dan betulkan ejaan, bahasa. Mujur juga ada kawan yang bantu. Menag i terasa saaaaaaaangat lega. Syukur Ya Allah kerana memudahkan amanah yang dipertanggungjawabkan.

Rasanya bagi mereka yang pernah buat kerja macam i ni, faham apa yang i cuba nak sampaikan di sini. Kerja editing bukan mudah. Syukurlah, kerja seperti ini memberi i pengalaman baru yang sangat relevan dengan tugas i. 

Esok, nak perah otak lagi....tulis teks ucapan menteri....huhuhu...

Saturday, 3 August 2013

Selamat Tinggal Ramadhan

Tinggal hanya beberapa hari sahaja akan tiba Syawal dan berlalu la Ramadhan. Entah kan dapat merasa semula indahnya Ramadhan. Tahun lalu, i fikir yang sama...adakah Ramadhan lagi untuk i tahun hadapan?

Cepat sungguh masa berlalu. Sedar2 sudah di penghujung.

Tak seperti yang lepas, kali ini i kurang passionate membuat persediaan ketibaan Syawal. Ada perkara yang merungsingkan dan menghalang i untuk menjadi excited untuk sambut Syawal. 

Seperti biasa, i tak ambil cuti yang panjang...cukup sekadar beberapa hari sebelum dan tiada sesudah. Gerenti ofis sunyi giler bila i mula bekerja nanti...but i really enjoy the quietness and the freedom when not many people is around. 

Apa2pun...Salam Lebaran buat yang sudi membaca corat coret dunia zana...my world...

Berhati2 di jalan raya, ingat orang yang tersayang selalu, jaga diri...

Thursday, 1 August 2013

Pesal la tak reti?

Now ni, semenjak bulan puasa, i selalu keluar awal ke tempat kerja. Sebaik sahaja selesai Subuh, tunggu husband balik dari surau, salam husband, terus 'vroooommm'. Jam kat keter selalunya menunjukkan pukul 6.20 pagi. Pukul 7.15 dah kat ofis jika trafik teruk sikit.

Hari pertama berpuasa, keluar rumah pukul 6.20 pagi dan tiba di ofis, pukul 8.00 pagi. Hari paling teruk! Sangkakan bila ikut laluan itu, awal2 pagi, mesti jalan lega. Rupa2nya...dasyat punya sesak. Selain lampu isyarat yang bertukar warna setiap 180 saat (3 minit tu!) rupanya ada lori rosak! Ish! Selepas hari itu, i buat keputusan, no more driving through this route.

Ok. Ini keluhan i. Dalam kita baik beratur menunggu giliran bergerak, ada la pulak kereta2 yang potong queue. Lajunya  dorang lalu laluan kontra. Kemudian, bila ada kenderaan datang dari arah kontra, terhegeh2 beri signal nak masuk lane kita. Sebab pemandu seperti ini la, laluan jadi tidak smooth. Tak reti ke dorang ni? Sungguh kurang sopan perlakuan mementingkan diri sendiri ni. Apa kata jika orang macam i ni tak bagi dorang masuk ke lane sepatutnya? 

Inilah perangai kita , pemandu di Malaysia, selalu tak ikut peraturan. Nak exit lagi 1 km, masih lagi kereta berada di lorong kanan. Lagi 100 m baru bagi signal nak exit. Kalau berada di luar negara, jangan harap perangai macam ni boleh diterima. Gerenti kena honnnnnnnn...

Oh ye! Tahun ini, i ambil keputusan baru...kul 4.30 sudah keluar dari ofis. Pukul 5.30 dah kat rumah...best!


Wednesday, 31 July 2013

Satu hari menulis kata2 aluan

Itulah yang berlaku kat i. 

Kena sediakan kata2 aluan untuk satu buku program. I kena buat kata2 aluan untuk 3 orang berbeza. Dari pagi i duduk depan laptop memerah otak yang lambat ni..almaklum hujung minggu, pasti la kelajuan proses berkurang...

Dari selepas Subuh, memrah otak. Puas memikir, puas menaip. Selepas 2 ayat penuh...padam. Buat lagi...sampailah hampir tiba masa petang. Dah dekat masa untuk memasak. Ish! Letih otak memikir. Akhirnya....

Entah macam mana, tetiba aje idea datang mencurah selepas penat memikir. Hah! Selesai kedua-dua kata aluan, terus sent kat bos. Wah! Kepalang gembiranya apabila bos kata...bagus! Lulus! Fuh! Lega...

Selesai sahaja, bos pun hepi...i pun berhenti untuk memasak hidangan iftar...

Begitulah kisahnya memerah otak menulis kata2 aluan untuk 2 orang paling kanan kat tempat i bekerja. Tinggal satu lagi, untuk bos! Esok la pulak...