Monday, 12 February 2018

Rabun oi!


hahahaha...Hari ni, Ana tertinggal glasses kat tumah. Ini bukan kali pertama tertinggal glasseskat rumah. Masuk ini, kali ke tiga kot.


Mata Ana memang la dah rabun. Memang pakai spek dah lama. Dah lebih 5 tahun cacat penglihatan. Kata optician masa Ana p cek mata masa tu,; Umur dah 40an kak, memang sampai masa dah bagi kebanyakan orang untuk mula guna reading glasses.' Oooookayyy...

Asalnya tu pakai reading glasses sahaja. Pas tu setiap kali nak baca tulisan jarak jauh, buka glasses. Asyik pakai, tanggalkan sampai comot rasanya kat muka ni sebab anak2 rambut mula mengintai keluar dari tudung. Akhirnya Ana tempah bifocal, xperlu lagi nak pakai-tanggal, pakai-tanggal. Mula2 tu janggal la jugak terutama bila nak turun tangga. Tapi lama2 dah biasa, okay je.

La ni membaca dengan mengecilkan saiz bukaan mata. Ini pun dah bagi saiz font sebesar2 yang dapat kat skrin komputer ni. Itupun tak efektif mana. Masih blur lagi tulisan. Adohaiii...

Nampak gaya, macam nak kena balik rumah ni....

Ish! Serius, memang nak kena balik sebab asyik squint mata, sakit and letih mata jadinya.

Maaf la big bos. Hari ni tak stay sampai petang...mata tak larat...

Image result for rabunHave a cheerful day ahead friends! Cheerios!



Ana


Saturday, 10 February 2018

My 7 beautiful, adoring kids

Assalamualaikum

Beberapa tahun yang lalu, semasa Ana mula menulis dalm blog, Ana ada bercerita tentang pengalaman Ana melahirkan anak, dan juga serba sedikit tentang anak-anak Ana. Ana mula menulis dalam blog pada tahun 2011. Kini sudah 2018. So, anak-anak Ana semuanya sudah remaja. Alhamdulillah, semuanya sihat, cerdas dan comel...hehehehe..

Anak sulung Ana kini sudah hampir 3 tahun bekerja. Sudah mempunyai kereta sendiri. InshaaAllah tidak lama lagi, menjadi isteri orang.

Anak kedua, baharu tamat pengajian dalam bidang Matematik. Sedang mencari pekerjaan. Mudah2an Allah kurniakan rezeki, beroleh pekerjaan tidak lama lagi.

Anak ketiga, akan menamatkan pengajian di peringkat diploma dalam bidang kejuruteraan inshaaAllah dalam masa 6 bulan lagi. Alhamdulillah, sudah mendapat tempat untuk latihan industri walaupun jauh dari rumah, syukur ada elaun yang akan diterima dan ada rumah pakcik untuk ditumpangi sepanjang masa latihan industri.

Anak keempat, sudah di dalam tahun akhir pengajian peringkat diploma dalam bidang kejuruteraan juga. Mudah2an keputusan peperiksaan yang bakal keluar tidak lama lagi ini adalah keputusan yang baik dan tiada mana-mana kursus yang perlu diambil semula. Graduate on time harapannya.

Anak kelima, sedang menunggu keputusan peperiksaan SPM. Kini sedang menimba pengalaman bekerja di sebuah stesen pam minyak. Dapatlah juga duit untuk belanja diri sendiri. Mudah2an keputusan peperiksaan SPM yang akan diterima dalam bulan Mac? nanti adalah keputusan yang baik yang akan membolehkan dia masuk ke universiti untuk menambah ilmu dalam bidang yang diminati. 

Anak keenam, sudah berada di tingkatan 3 dan akan menduduki peperiksaan umum. Syukur, prestasi pelajaran meningkat baik walaupun aktif dengan kegiatan kokurikulum. Sekarang ni terpilih untuk bermain bola keranjang mewakili sekolah. Aktif juga macam ibunya dulu2...hehehehe..

Anak ketujuh, yang juga yang bongsu, sudah di dalam tingkatan 1 sekarang. Nampak macam rajin dan lebih matang sedikit tentang pelajaran berbanding sebelumnya. Pun rajin melibatkan diri dengan aktiviti kokurikulum. Ana angkat topi dengan dia sebab walaupun tau peluang untuk terpilih ke dalam pasukan atau untuk menang adalah tipis, masih bersemangat untuk terlibat dengan aktiviti sukan.

Sungguh Ana bersyukur kerana Allah kurniakan Ana dengan anak-anak yang taat dan baik. Kekallah mereka begini hendaknya. Aamiin..

👪👪👪👪👪

Ana


Wednesday, 7 February 2018

Being challenged as a Muslim

Assalamualaikum 

Have anyone of you spoken about Islam with an atheist or a non-believer? Well, I have.

I have a friend. He confessed that he is an atheist. He does not believe that there is a God. He said if there is a God, why did God make us suffer in this world? Why must there be hell and heaven? Why must there be good people and bad people? Why are all the killings, the war, the poverty, the handicaps and all the bad things? Why when He is the Most Compassionate, the Most Merciful, why would He not let us all stay in heaven? Why create all the mishaps in this world? And lot more questions.

I tried to answer most of his questions as best I can. I felt confident with my answers but I also realized my weaknesses. I cannot recite verses in the Qur'an which can strengthen my answer. I cannot provide any hadits which can support my reasoning. I am so lack of Islamic knowledge that I felt ashamed at confessing that I am a Muslim.

I have to confess my lack of knowledge in my own religion. I realize that all this while, I have been just happy with the little knowledge I gained from donkey years back at school. And obviously, that knowledge is not enough. I have even forgotten most of it anyway. And that is a shame. To me. Having claimed that am a Muslim. 

I promised myself from then on to deepen my knowledge, do more reading, ask more questions to more knowledgeable people, read and understand the Qur'an and the recites of the solat and many more things I must do harder.

May I be more knowledgeable and become a more informed person so that I can help others to understand this beautiful religion I am bestowed with, Islam. Allahu Akbar. May we all be blessed and guided to the right path always. Aamiinn...

Ana








Monday, 5 February 2018

Never trust anybody

Assalamualaikum and hello

I have not been blogging for million years now...hahaha...If you asked me why, well, I honestly don't know. I have so much that I want to share in here but I kept postponing until today.

What happened to me in the last 2 years or was it 3 years?

Only Allah knows. One thing I can say is: Never Trust Anybody in this world. There are many bullies and liars and dishonest people who will take advantage of your weaknesses and kindness. Having said that, I may be one of the guilty people here for unintentionally I myself have committed a crime. A crime that I never want to commit in the first place. A crime that has caused me my life, a good friendship and some trusts.

The plus point to what happened: I become closer to my Creator

Alhamdulillah for that.

That is all I can share for now.

May He eases us all from all the hardships in this world and reward us with Jannah for our patients.

Thank you for reading...see you next time.

Ana


Tuesday, 29 November 2016

Kerja dalam cuti

Assalam and good morning.

The day is not starting as brightly today. I mean, the sun is not shining. There is an overcast shadow on the sky. The day is certainly gloomy. I normally enjoy the quietness of the campus as everyone seems to be away...taking some breaks from the routine. I wish I could enjoy the day.

Once again today, I had a peep into FB. It so happened that the notification kept popping up at the corner of the screen that I can not resisted opening. As I scrolled through, I noticed many of my friends are away from Malaysia now. Some went for holidays and some went for umrah. How nice to be able to do all those. I am terribly jealous of them. Here I am, recorded as 'on leave' aka 'cuti rehat' but, sitting here in the office. And there are strong reasons that I cannot be like my friends.

Anyway, I plan to finish off grading those written assignments I made students do before they went off for their break. There are a total of 300 written assignments x 2000 words to start with. Padan muka Rozzana. But, after 2 days, Alhamdulillah, slowly and meticulously I managed to finish half the load. I tell you, it is not easy to read some of them. In fact, there are a few which I refused to continue reading and hence no grade were given. These students will have to re-do their work or risks failing the task. And then I have problem trusting the originality of their works. Urgh...

If I were staying at home, I have nothing better to do than succumbing to the alluring call of my bed. And yes, what a bliss to just lie and sleep away all the stresses of life.

Well, no more proscratination Rozzana! Back to reality. Have to complete executing the plan now.

Have a good cuti friends!

Friday, 25 November 2016

Tak boleh ke?

Assalam and morning.

Kata orang, didikan bermula dari rumah. Anda setuju? Ana setuju...dan ini coretan Ana kali ini.

Mula-mula, jom kita reflek masa kita sekolah dulu...

Ada tak ibu ayah kita dulu berpesan: kat sekolah tu, hormat la dengan cikgu, jangan melawan, nanti kalau tak, tak berkat ilmu tu nanti? Pernahkah ibu ayah kita pesan: kalau cikgu tu suruh buat sesuatu, kata, tak nak, ibu ayah saya tak pernah suruh pun? Atau, kalau cikgu marah sebab tak nak berdiri atas kerusi, bagi tahu ibu/ayah, nanti pandai la ibu/ayah ajar cikgu tu? Yang mana satu yang kita ajar anak-anak kita?

Apabila anak-anak diminta bersihkan tempat persekitaran mereka belajar, salah ke? Bukan kita pun pernah buat tu semua ke masa kita sekolah dulu? Membersihkan persekitaran belajar seperti memadam papan hitam/whiteboard, menyapu sampah dalam kelas dan menyusun meja kerusi, bukan ke perkara biasa ke di mana-mana sekolah pun?  Hatta di sekolah berasrama elit sekalipun. Pernahkah anda terfikir bahawa semua tu adalah sebahagian daripada pembelajaran. Soft skill kot. Jaga kebersihan, kerjasama, toleransi, komunikasi, muafakat, serba boleh. Termasuk menanam kemahiran boleh merancang dan mengelola. Pemikiran aras tinggi tu...Apabila mereka membuat duty roster membersih kelas, itu bukan ke kebolehan merancang? Bila salah seorang diminta menjadi ketua dalam tugasan harian membersih kelas, bukan ke itu kebolehan mengelola? Bukankah semua ini diperlukan dalam sektor pekerjaan sekarang? Tak kan la nak dipupuk masa di universiti kot? Bukankah melentur buluh mesti dari rebungnya? Semua ini pembelajaran informal tapi bernilai tinggi.

Jadi apa masalah kalau anak-anak kita diminta bersihkan kawasan sekolah, mencuci tandas, menanam pokok, membuang sampah sarap? Membahayakan kesihatan ke buat semua tu? Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu dan bajet sektor pendidikan yang dipotong dan tidak diutamakan, agak-agak, sekolah boleh tanggung ke kos maintenance? Setakat kudrat sedikit tu, kita nak berkira ke? Guru-guru juga ke yang anda expect buat semua tu? Masuk akal ke?

Terutama bab kebersihan tandas. Tandas kotor kita jijik kan? Jadi, apa salah kalau anak-anak kita belajar erti tanggung jawab, jaga kebersihan tandas bersama? Kata anda: Alaaa...kat rumah pun anak aku tak basuh tandas. Salah siapa? Kenapa tak minta anak basuh tandas bilik masing-masing? Bibik ada? Tapi apa salah ajar anak supaya lebih bertanggungjawab terhadap diri sendiri? Kalau dah biasa buat, apa salah extend sikap ini ke sekolah atau ke mana-mana tandas awam? Jangan la ajar anak: tak pe, biar ibu buat. Seronok ke kita penatkan diri sampai macam tu? Even kalau anda suri rumah pun, bagi la peluang untuk anak berdikari dalam bab kebersihan ini.

Jadilah ibu ayah yang bertanggung jawab juga, sama-sama la mendidik anak. Learn to put ourselves in the teacher's shoe, be emphatic. Kalau kita tak mampu nak terapkan sifat kasih sayang, kerjasama, bertanggung jawab dan semua softskills lain tu, izinkan la guru-guru lakukannya untuk anda.

Hakikatnya, Ana pun ibu kepada 6 anak yang sedang belajar: 3 di universiti, 2 di sekolah menengah dan 1 di sekolah rendah. Sebagai ibu, memang la Ana mahukan yang terbaik untuk anak-anak Ana. walau di mana-mana sahaja mereka berada. Ana juga seorang guru. Di rumah, Ana guru kepada anak-anak sendiri dan kalau boleh, Ana nak anak-anak Ana lihat Ana sebagai good role model. Di tempat kerja pula, Ana guru kepada anak-anak orang lain juga. Dan Ana besar hati jika anak-anak didik Ana lihat Ana sebagai good role model mereka juga. Aamiin...










Thursday, 24 November 2016

Everything Happens For A Reason.

Assalam and morning.

Do you believe that everything happens for a reason? That in every happenings be it good or bad, there is something that we can learn? And when it is bad, there is always something good within it?

I have been in a very bad situation financially for more than 4 years now. All because I have made many wrong decisions and possibly too, despite my education, I am as gullible as anyone. And I also learnt the hard way that somewhere along the line, I must have forgotten to thank Allah for His endless gift to my life and so what happened to me is a strong reminder for me to not forget.

Now, what I want to share with you is, one goodness bestowed  upon me in my current situation.

Sometimes ago, I never thought that I will actually embark myself into doing small entrepreneurial thingy. At all. I looked at those who sell kuih especially with awe and jealousy because, I do not have the desire and aspiration nor the skill to make doughnut for example. But you know, when you are under duress, you tend to do your damnedest to lessen the situation. So that was what I exactly do.

So started from last year, just two months away from Ramadhan, I have started to involve myself with a little business. Thank you to my mother in law, who passed the knowledge to me a long time ago while I was still staying with her. A skill which I never thought will come in handy one day. With that, alhamdulillah, I managed to ease the burden a bit. Of course, that means sacrificing what I for so many years took for granted: my 'rest' time. The time from when I arrive home from work and before I go to sleep. So basically, my waking time is fully utilised nowadays and I can still rest my mind from the tense of the days work in office. The struggle is still a long way to go yet but thank you Allah, for this mercy, showing me a way to reduce my hardship.

I pray that soon, my dire situation will pass and become a history. And inshaaAllah I will never forget to always be thankful for whatever small rezq Allah bestow upon me and my family.