Tuesday, 16 October 2012

Aktiviti dari 5.00 - 6.00 am

Satu jam bagi ramai orang adalah masa yang lama bila menunggu...tapi jika sesuatu yang ditunggu itu bersifat menakutkan, satu jam tu sekejap aje, kan? Begitu juga kalau ia melibatkan aktiviti dengan kekangan masa, masyaAllah...satu jam cepat aje berlalu. Inilah yang i rasa setiap hari bekerja.

I nak cerita sikit pasal aktiviti biasa i pada waktu pagi hari bekerja setiap hari dari pukul 5.00 - 6.00. I bersilat la kat dapur. Bersihkan pinggan mangkuk yang kekadang tak bercuci dari malam sebab anak-anak asyik nak makan selagi belum tidur. Buat sarapan dan juga menyediakan makanan tengahari untuk anak-anak. Ini rutin i sebenarnya dari tahun 2001 sehinggalah sekarang. 

Hari ini, 17 Oktober 2012, inilah yang i mampu sediakan dalam masa 1 jam:


Sarapan : cucur bawang + bilis, sambal sardin (yang ini hanya panaskan aje)
Makan tengahari: telur dadar, sayur buncis goreng, kari ayam.

Siap sudah sajian sehari i. Masa i nak pergi kerja tadi, cucur bawang + bilis tu dah tinggal setengah mangkuk. Alhamdulillahhhhh...

Mungkin aktiviti seperti ni 'kacang' je bagi ramai surirumah kan. Mereka ni cekap di dapur...profesional. I ada ketika terkial-kial juga terutama bila terlupa nak beli barang-barang masakan...

Apa-apapun...i anggap diri i sendiri...not bad! Kerja tetap kerja, anak-anak dan suami masih gak terjaga. hehehehe....way to go Ana!!

No comments:

Post a Comment